luni, 27 decembrie 2010

MISO

Este o pasta de soia gustoasa si bogata in proteine,vitamine si minerale prin fermentarea boabelor de soia ,care se lasa timp de 6 luni pana la 3 ani sa se maturizeze. Pasta miso este de culoare alba,rosie sau maro.Gustul,aroma ,textura si aspectul variaza in functie de regiune si sezon. Miso se pastreaza la frigider.Supa miso se prepara cu dashi,hoshi -shitake si kombu.Miso este utilizat la mai multe mancaruri:ramen,udon,nabe,pentru a face marinate ,sosuri sau pentru a mura( castrevete,hakusai , vinete).In mod traditional supa miso se mananca fie la sfarsitul mesei fie la micul dejun.Supa miso este servita zilnic de catre o mare parte a populatiei japoneze.

MOYASHI-GERMENI DE SOIA


Contin:proteine,lipide,enzime,caiciu,fier,sodiu,potasiu,fosfor,magneziu,vitamina c.Putem sa folosim moyashi la salate ,le putem fierbe ,cali sau praji.Germenii de soia aduc mari beneficii sanatatii:osteoporoza,diabet,boli cardiovasculare,cancer la prostata,colon,san,anemie.Putem pune singuri seminte de soia(bio) la germinat pentru 5-6 zile .Se pot pastra la frigider pentru inca 3 zile maximum.

DAIKON

Daikon-ridiche alba lunga de 25 -30cm ,diametrul de 7-10cm.Contine:vitamina C,B6,calciu,magneziu,fier si fibre.Gustul este iute si piperat ,diferit de cel al ridichilor mai mici.Folosim daikon la salate,sosuri(ponzu),murat,fiert,copt si prajit.Cel mai bun moment al cumpararii este inceputul verii si al toamnei.Daikonul isi mai pierde din iuteala iarna cind este folosit la prepararea odenului.Daikon variaza in functie de zona in care se gaseste:sakurajima daikon,horyo daikon,moriguchi daikon si nemira daikon.Se poate pastra la frigider in sertarul de legume infasurat in ziar.Este foarte eficient in remediile naturale (asm,tuse iritativa,raceala ,guturai).

TOFU

Pentru a face tofu avem nevoie de lapte de soia si agent de coagulare.Tofu este bogat in proteine,calciu,minerale si antioxidanti.Este recomandat celor care au probleme cu colesterolul,diabetul precum si femeilor aflate la menopauza.Textura tofului variaza de la moale,cremos,ferm si foarte ferm.Putem folosi tofu pentru:salate,dressinguri,supe,murat,la abur,la cuptor,prajit,fript sau fiert.Tofu este perisabil,este indicat sa desfacem pachetul inainte de al folosi.Pachetele deschise trebuie tinute in apa ,in frigider(apa trebuie schimbata zilnic).Putem sa congelam tofu pentru aproximativ 5 luni de zile,dar textura si culoarea se vor schimba putin,astfel ca tofu va deveni mai spongios si va fi putin mai galben.Dupa decongelare se scurge foarte bine apa din bucata de tofu.