miercuri, 19 ianuarie 2011

USTUROI VERDE-NILA


Nila provine din Asia centrala.Este bogat in aminoacizi,saruri rare,vitamine.Partea verde care creste primavara are o aroma unica .Usturoiul este considerat medicament minune ,un aliment medicament cu proprietati nutritive si curative extraordinare.

ZENZAI


INGREDIENTE:

1 cana fasole azuki,1 cana zahar brun,200 gr mochi,sare ,apa.

MOD DE PREPARARE:

Spalam fasolea azuki si o punem la fiert cu 3 cani de apa.Dupa ce a dat in primul clocot schimbam apa si punem iar la fiert de aceasta data pentru 30 min la foc mediu.Schimbam iarasi apa si lasam sa fiarba pentru inca 30 min ,spumam cind este nevoie.Controlam daca fasolea este fiarta ,introducem zaharul si un praf de sare.Apa a scazut considerabil si fasolea si a marit volumul initial.Bucatile de mochi fie le puneti pe o plita incinsa pana se umfla si devin crocante la exterior si moi in interior, fie se introduc in cuptorul cu microunde pentru maxim 5 min .Eu am taiat mochi in cubulete foarte mici ,dar se pot taia in diferite forme si marimi.Zenzai are textura unica,desert cu multe beneficii pentru sanatate.

FASOLEA AZUKI


Contine: proteine , fibre,calciu,potasiu si fier.Azuki este folosita in tratarea bolilor de inima,rinichi,digestie.Femeile japoneze isi ingrijesc tenul cu pudra de fasole azuki.In anii '50 cind G.Ohsawa a pus bazale dietei macrobiotice a folosit pe linga supa miso si orezul brun ,fasolea azuki.